بازدید امروز : 107
بازدید دیروز : 17
کل بازدید : 275555
کل یادداشتها ها : 254
امکان استفاده از نانوروباتها در پزشکی
(21 نوامبر 2005) (30 ـبتم 84)- مجلة روبوتیک twov در شمارة ماه نوامبر خود مقالهای در زمینة نانوروباتهای پزشکی منتشر کرده است.
در این مقاله سؤالاتی در زمینة امکانپذیر بودن نانوروبوتیک وسایلی مانند کنترل حرکت، ارتباط، برهمکنش وسایل پیرامون و زیستسازگاری آنها مطرح شده است. همچنین فواید بسیاری که نانوروباتها از طریق توسعة روشهای درمانی زیستپزشکی جدید به دنبال خواهند داشت ذکر شده است.
فناوریهای جدیدتولید نانوروبوتها
چه مراحلی برای ساخت نانوروباتی که بتواند در پزشکی به کار رود باید طی شود؟
کاوالکانتی: ساخت نانوروبوتها مستلزم حصول پیشرفتهایی در مواد صلب الماسگونه است و این کار هم امکانپذیر است و تولید نانوابزارها طی سالهای اخیر روبه رشد بوده است. تولید الماس گونهها مرحله به مرحله در حال پیشرفت است و برای حرکت به سمت تولید روباتها در ابعادی قابل مقایسه با باکتریها، لازم است درکی از این زمینه داشته باشیم. به عنوان مثال، چند ماه قبل، اولین روبات متحرک ساخته شد که میتوانست تا ابعاد 60 در 250 میکرون را اندازه بگیرد.
در این مقیاس، میتوان پیشبینی نمود که ابعاد روباتهایی که در سالهای آینده پدید میآیند به سرعت به 100 میکرون و بعد از آن 50 میکرون و همین طور کاهش مییابند. هماکنون نمونة اولیة وسیلة 90 نانومتری Intel، یک SRAM 52 مگابیتیِ کاملاً کاربردی تولید کرده که طول پایة ترانزیستور آن nm50 است و ابعاد سلول SRAM آن تنها حدود 1 یا تقریباً نصف اندازة سلول اغلب SRAMهای پیشرفتة امروزی است. و این کوچکسازی با توجه به نقشه راه اتحادیة صنعت نیمهرساناها ادامه مییابد.
تا سال 2016، ICهای با عملکرد بالا حاوی بیش از 8/8 میلیارد ترانزیستور، در فضایی به مساحت 2mm280 خواهند بود. این رقم بیش از 25 برابر تعداد ترانزیستورهایی است که روی تراشههای امروزی با ابعاد nm130 قرار دارد. اما از آنجا که درون بدن انسان رگهای کوچکی به قطر 30 تا 60 میکرون وجود دارد، میتوان پیدایش اولین نانوروبات طی ده سال آینده را کاملاً طبیعی دانست.
فناورینانو در خدمت پزشکی
آیا در حال حاضر هیچ کار آزمایشگاهی روی انسان یا حیوان در این زمینه صورت گرفته است؟
کاوالکانتی: در واقع تاکنون نانوابزارهای کاملاً کاربردی بسیاری مانند موتورها، حسگرها، محاسبهگرهای زیست مولکولی و نانوترانزیستورها ساخته شده است. اما در حال حاضر عمدهترین چالش، مجتمعسازی چندین بخش مجزا از این نانوابزارها روی یک نانوروبات قابل کنترل است، که برای انجام آن هماکنون گروههای تحقیقاتی متعددی در نقاط مختلف جهان، طی پروژههای میان رشتهای با یکدیگر همکاری میکنند. در این راه، شبیهسازیهای نظری به عنوان ابزاری مفید و ارزشمند برای مجتمعسازی سیستم و آزمایشپذیر شدن آن به شمار میآید.
به هر حال، اطمینان از دستیابی به کنترل مناسب بر چنین نانوماشینهایی یکی از موضوعات بحثانگیز در راه محقق شدن نانوروباتهاست و در واقع شما میتوانید از طریق روشهای نانومکاترونیک (nanomechatronics) به ارزیابی و محاسبه آن بپردازید. استفاده از نانوروباتها در انسان پس از انجام صدها آزمایش با تمام جزئیات از ابتدا روی موشهای آزمایشگاهی ممکن خواهد شد. در واقع، این روند طولانی آزمایشگاهی، برای هر فناوری زیستپزشکی جدیدی انجام میشود. مانند فناورینانوپوستهها که با موفقیت روی موشهای آزمایشگاهی برای مبارزه با سرطان به کار گرفته شد.
استفاده از این نانوپوستهها نتیجة پیشرفتهای به دست آمده در فناورینانو است و به عنوان یک روش درمانی- دارویی نتایج مثبت و امیدوارکنندهای داشته است. با پیشرفت بیشتر در حرکت به سمت نانوروباتها، میتوان به نتایج مؤثرتر دیگری در زمینة مراقبتهای بهداشتی امیدوار بود.
ملزومات Customized
برای آن که یک نانوروبات بتواند درون بدن انسان کار کند چه چیزهایی لازم است؟
کاوالکانتی: برای رسیدن به بیشترین کارآیی، نانوروباتها در حالت ایدهآل نباید قطری بزرگتر از 3 میکرون داشته باشند. این نانـوروبات باید دارای مبـدلها (transducers) و محرکها (actuator)های کارآمد با هزینه مصرفی کم بوده و بتوانند به محض قرار گرفتن درون بدن انسان به طور موثری با محیط پیرامون خود تعامل نمایند.
برای پاسخدهی مؤثر در زمان واقعی به محیط، در این نانوروبات باید سیستم مجتمعی تعبیه شده باشد. به همین دلیل انتظار میرود هنگام نیاز به چنین پاسخهای حرکتی با استفاده از موتورهایی برای کشش روبات حرکتهای کنترلی لازم را فراهم کرد کاری که با برخی دخالتهای زیست پزشکی قابل انجام است.کنترل نانوروباتیِ مبتنی بر حسگرها را هم میتوان با استفاده از نانوحسگرهای حرارتی و یا شیمیایی انجام داد.
استفاده از نانوروباتها
آیا شما میتوانید زمان استفاده از نانوروباتها را درون بدن بیماران پیشبینی کنید؟
کاوالکانتی: هر دارویی قبل از آن که برای مداوا به کار رود، لازم است پس از مجموعهای از بررسیهای آزمایشگاهی تأییدیة لازم را به دست آورد. و هیچ تفاوتی هم بین داروهای سنتی و داروهای جدید مبتنی بر فناورینانو (نانوداروها) وجود ندارد.
بعد از طی این مرحله و با به دست آمدن نتایج خوب از صدها مورد بررسی آزمایشگاهی و حتی انجام آزمایشهای بالینی بیشتر، به طور طبیعی، نسبت به این روشها در درمان بیماران اطمینان بیشتری پدید میآید.
به کار بردن فناوریهای تایید شده زیستپزشکی در زندگی روزانه از سوی مردم دور از انتظار نیست و این شامل نانوپوستهها، نانوداروهای مبتنی بر DNA و نانوروباتها میشود.